01.png

ALĖJOS NAMAI

Vieta: Vilnius
Metai: 2021
Tipas: Daugiabučių ir biurų kompleksas
Komanda: Aidas Kalinauskas, Ignas Kalinauskas, Vytautas Lelys, Povilas Šliuželis, Dominyka Svarauskaitė

Siūlome šią teritoriją Kareivių gatvėje dalinti į dvi dalis – biurų pastatų ir gyvenamosios funkcijos – ją kertant pėsčiųjų gatve. Pėsčiųjų gatvė sujungia kvartalą su miesto viešųjų erdvių tinklu pradedant nuo šiaurės vakarinėje dalyje esančios Kareivių gatvės ir jungiantis rytuose su Ogmios miestelio viešąja erdve. Pėsčiųjų gatvės pirmųjų aukštų fasadai skirti komercinei funkcijai. Šiaurinė sklypo erdvė dedikuojama biurų pastatams. Pietinėje sklypo dalyje formuojamas perimetrinis užstatymas su vidiniais kiemais gyventojams. Į kiemus galima patekti iš visų 4 pusių.

Stebint svarbaus rajono taško - Ogmios kvartalo - architektūrinę visumą ir pratęsiant jo idėjas, siūlome kvartalą panašiu principu skaidyti į mažesnio tūrio žmogui artimo mastelio objektus, kurie skirtųsi savo fasado medžiagiškumu, funkcija bei kitomis savybėmis, o idėja būtų išplėtota ne tik horizontalioje, bet ir vertikalioje plokštumoje. Statant tūrius vieną ant kito bendras kvartalo užstatymas kyla aukštyn link Kareivių gatvės. Pėsčiųjų gatvėje lodžijų, stogelių, išsikišančių tūrių pagalba formuojamas dinamiškas gatvės siluetas.

Tūrinė erdvinė kompozicija susideda iš trijų sluoksnių, kurie stipriai įtakojo architektūrinius sprendinius. Apatiniai tūriai veikia kaip bazė ir primena apie šioje bei aplinkinėse teritorijose buvusius ir esamus sandėlius. Šiame sluoksnyje fasadai grubūs, masyvios stiklo plokštumos įsikerta betono sienose ir tampa panašios į sandėlio vartus, už kurių rasime kavines, parduotuves, biurus ar kitas paslaugas. Antrajame sluoksnyje projektuojami butai su lodžijomis, kurios optiškai išstorina tūrius ir kviečia kurtis gyventojus, mėgstančius augaliją, plačias terasas bei miestietiškos gatvės šurmulį. Antrasis sluoksnis biurų pastatuose pasižymi lengvesne fasado išraiška, grakštesne langų proporcija ir mažesniu jų kiekiu, nes planai taip pat ne tokie gilūs, kaip pirmuose biurų aukštuose. Trečiasis sluoksnis tampa skiriamuoju daugiabučių bruožu – šviesūs tinkuoti tūriai su žaismingai išsikišusiais skirtingų pločių balkonais atsistoja lengvai ant tvirtų antro ir pirmo sluoksnio „pamatų“. Pietiniai kvartalo tūriai laiptuojami siekiant silueto pasikeitimu praturtinti kvartalo išklotinę pietinėje pusėje bei sukurti dar vieną vizualinį ryšį tarp biurų ir gyvenamosios funkcijos.

KAIP TAI SUKŪRĖME?

1. Teritoriją padalinome į dvi dalis atskiriant biurų ir gyvenamąją zonas pėsčiųjų alėja.

2. Pietinėje sklypo dalyje modifikuojant perimetrinį užstatymą į kiemą ir pėsčiųjų gatvelę įsileidome saulės šviesą.

Diagram

3. Biurų pastatus perpjovėme ir atvėrėme praėjimus ir vizualinius ryšius su Kareivių gatve.

diagram

4. Kvartalą suskaidėme į smulkesnius tūrius pratęsiant Ogmios miestelio principus.